imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

MUISTUTUS TERVEYSKYSELYSTÄ

Suomen Kääpiöpinserit jalostustoimikunta jatkaa epilepsia sekä varvasanomalia tilanteiden kartoittamista rodussamme. Mikäli koirasi on sairastunut epilepsiaan tai varvasanomaliaan ja haluat tukea avoimuutta sekä helpottaa sairaustapausten huomioonottamista jalostuksessa, ilmoitathan koirasi sairaudesta yhdistyksen terveystietolomakkeella (http://www.skpin.com/index.php/jalostus/terveyskysely ) tai suoraan jalostustoimikunnalle: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Alla lyhyt seloste epilepsiasta sekä varvasanomaliasta. Yhdistyksemme kotisivuilla sairauksista lisää tietoa.

 

Epilepsia

Epilepsia on yksi yleisimmistä kroonisista neurologisista sairauksista, joka on aivojen sähkötoiminnan sairaus. Epilepsiassa koira saa erityyppisiä kohtauksia, jotka määrittelevät minkä tyyppisestä epilepsiasta on kyse. Yleisimmissä epilepsian kohtauksissa, joissa koira on tajuton, makaa kyljellään, keho kouristaa/kramppaa ja jäykistyy, on yleensä helppoin tunnistaa epilepsiakohtauksiksi. Kohtaukset voivat esiintyä myös paikallisina, jolloin vain koiran jokin raaja tai lihasryhmä kouristaa/kramppaa. Myös erityyppiset poissaolokohtaukset voivat kertoa koiran epilepsia sairaudesta, näitä tapauksia voi olla omistajan vaikea tulkita epileptisiksi. Kohtaukset voivat kestää sekunneista muutamiin minuutteihin. Kohtausten aikana koiran tajunnan taso voi olla alentunut tai normaali. Epilepsia kohtauksien luonne riippuu purkauksen lähtöpaikasta aivoissa sekä sen leviämisestä. Epilepsiassa on eri muotoja, joita voi olla vaikeakin tunnistaa. Epilepsia todetaan aina lääkärin tutkimuksilla.

Epilepsiaa sairastavaa koira ei saa käyttää jalostukseen. Samoin on vältettävä sellaisten riskilinjojen yhdistämistä, joiden tiedetään tuottaneen epileptikkojälkeläisiä, niin kauan kun rodulle ei ole olemassa geenitestiä, jonka avulla sairauden kantajuus voidaan todeta.

 

Varvasanomalia

Varvasanomaliassa koiran etu/takaraajan tai -raajojen uloimmat varpaat surkastuvat nuorella iällä. Tämä tarkoittaa sitä että, surkastunut varvas on muita varpaita lyhyempi ja sen antura ei välttämättä osu lainkaan maahan koiran seisoessa, jolloin kynsi pääsee kasvamaan pidemmäksi. Kyseessä epäillään olevan verenkierron häiriö, joka aiheuttaa varpaan surkastumisen pennun kasvaessa. Surkastunut varvas on muita varpaita lyhyempi ja sen antura ei välttämättä osu lainkaan maahan koiran seisoessa, jolloin kynsi pääsee kasvamaan pidemmäksi. Varvasanomalia todetaan pennun olevan noin 3-6kk ikäinen.

Varvasanomalia on periytyvää ja sen tiedetään tulevan esiin sukupolvien jälkeenkin.

Varvasanomalia koiraa tai koiraa, jonka tiedetään varmuudella anomaliaa periyttävän ei tulisi käyttää jalostukseen.